Virtuózok és a zenei tehetség

“Zenei képességekkel valamilyen szinten minden gyerek rendelkezik, a különbségek azonban hatalmasak lehetnek. A zenére való fogékonyság szintén mindannyiunkra jellemző, de csak kevesekre oly mértékben, amilyen mértékben a zenei tehetségekre hatnak a hangok már egészen kicsi koruktól kezdve.” dr. Gyarmathy Éva

Péntek esténként komolyzenei tehetségkutató verseny jelentette a magyar média színfoltját, melyben kicsik és nagyok mutatták meg virtuozitásukat, varázsoltak elő csodálatos dallamokat hangszereikből.

A műsor hiánypótló, értékteremtő, példamutató, miközben igazi élménnyel ajándékozta meg a hallgatókat, nézőket. (A műsorszámok ITT megtekinthetőek.)

virtuzok_zsuriA zsűri színessége is emelte a műsor értékét, szakmai háttérrel és teljesítménnyel hitelesek és a laikus nézőnek informatívak voltak a versenyzőket támogató hozzászólásik. (Már ezáltal is összehasonlíthatatlanná válik egyéb zenei tehetségkutató műsorokkal, ahol a zsűri egyes tagja inkább kitűnik exhibicionista magatartásával, mintsem szakmai hozzáértésével, mentorszerepre való alkalmasságával.)

A műsor hétről hétre felvonultatott olyan tehetségeket, akik példaértékűek lehetnek minden fiatalnak, és megismertette a hangszerekben rejlő páratlan lehetőségeket (mint például a harmonika játéka zenekari kísérettel).

A műsorban voltak a mai médiában már szinte elvárt hatásvadász elemek ugyan, a kiválasztáskor begördülő kamion, a fotelben izguló gyerekekkel, akik felvételről hallgathatták meg a zsűri döntését, bejutotta-e, avagy sem.

Összességében nagyszerű kezdeményezés, színvonalas műsor, ahol a valódi tehetség teret kaphat. December 20-án a SYMA csarnokban gálaesten hallhatjuk ismét a VIRTUÓZOKAT.

virtuozok_gala

Példaértékű a gyerekeknek is, hisz a zenei ösztönzésre, a változatos zenei hatásokkal való megismerkedésre 9 éves korig a leginkább nyitottak.

Gondolatok Gyarmathy Éva írásából a zenei tehetségről:

“A muzikalitás a legkorábban megjelenő tehetségfajta. Révész (1953) szerint ez részben azért van így, mert a zene a többi művészetekhez képest kevésbé függ az általános szellemi fejlődéstől.”

“A zenei tehetség legelső jele a gyerekeknél a zene iránti nagy érdeklődés és az érzékenység a hangokra. Nem feltétlenül csak a zenei hangok fontosak számukra, bármiféle zaj, zörej is mélyebben hat rájuk. Mozart hallása olyan kényes volt, hogy az erős hangok fizikális betegséget váltottak ki nála. A szép hangzásra a zenei tehetségek már egészen fiatal korukban rendkívül érzékenyek.A zenészeket is fenyegeti a tizenéves krízis, amikor is sokan abbahagyják a zenélést, mert már nem tudnak gyermeki spontaneitással játszani, és tudatosan is képessé kell válniuk érzelmek és hangulatok kifejezésére. Ha ebben az időszakban nem áll mellettük szakértő, támogató család vagy barát, tehetségük elvész, és eltűnnek a zenei világból, ahogy számos zenei csodagyerek tűnt már el.”

“A zenei tehetségek néhány jellemzői, amelyek segítenek a kiemelkedő tehetségek felismerésében. A listában mind a zenei képességek, mind az alkotóerő jellemzői szerepelnek tulajdonságok, tevékenységek és életrajzi adatok formájában. Az egyes elemek nem feltétlenül találhatóak meg minden zenei tehetségnél, és néhány elem bárkire jellemző lehet. Sok elem megléte számít jelzőértékűnek.

 • Már kétéves kora előtt tud dallamokat énekelni.
 • Családjában van zenész vagy zenerajongó.
 • Különösen érzékeny a hangokra.
 • Jó hallása van, könnyen azonosít hangokat, akkordokat.
 • Jó ritmusérzéke van.
 • A hangerősséget hatásosan tudja változtatni (érzi a zenei-érzelmi hatását).
 • Könnyen emlékszik dallamokra.
 • Énekel vagy hangszeren játszik rendszeresen.
 • Kitartóan és nagy koncentrációval foglalkozik a zenével.
 • Szeret zenét hallgatni.
 • Saját dallamokat talál ki.
 • Könnyen átalakít egy dallamot, variációkat talál ki.”

A teljes tanulmány ITT található.

Képek forrásai: www.virtuozok.hu