Templeton Fellow-k avatása

315 kivételes kognitív képességű fiatal avatására került sor 2016. március 12-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Lovász László, az MTA elnöke szerint a program által a kiválóságok előtt  kinyílik a világ. 

Továbbá lehetőséget kapnak arra, hogy a más országokban folyó kulturális, tudományos tevékenységekkel ismerkedjenek egyéni érdeklődésük szerint, hiszen a most indult Magyar Templeton Program keretében felavatott első magyar junior Templeton-fellow-k személyre szabott tehetséggondozó programban vehetnek részt.

A kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkező fiatalok közül 217-en a 10-19 éves, 98-an a 20-29 éves korosztályból kerülnek ki.

A Magyar Templeton Programban részt vevő tehetségek rendkívül sokfélék, hiszen a kezdeményezés fontos missziója, hogy esélyt adjon minden magyar tehetségnek szociális, gazdasági, kulturális vagy éppen földrajzi helyzetre való megkülönböztetés nélkül. A szervezők külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatal, magyar reménységek a világ minden tájáról jelentkezhessenek. Ennek köszönhetően az Amerikai Egyesült Állomokból vagy Kenyából éppúgy bekerültek kiemelkedő magyar tehetségek a programba, mint Erdélyből, a Felvidékről, vagy éppen Székesfehérvárról. A külföldön élő tálentumok hasonló intenzitással lehetnek jelen a programban, mint hazai társaik, hiszen online platformokon tartják majd a kapcsolatot mentoraikkal és a hazai Junior Templeton Fellow közösséggel.

A projekt szakmai vezetői az örömteli tanulás fontosságát tűzték ki célul, amelynek egyik fő szempontja, hogy a Fellow-kat a saját érdeklődésükhöz illeszkedő programok megtalálásában segítsék. A beválogatott fiatalok egy éven keresztül az úgynevezett „csoportfacilitátorok” által vezetett, 8-12 fős miniközösségek tagjaivá válnak. Minden tehetség az érdeklődési körére egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az első 3 hónap a Fellow-k ismerkedési időszakáról szól: amellett, hogy elkezdik a munkát egyéni mentoraikkal, intézménylátogatásokon és workshopokon vehetnek részt. Negyedévente a tehetségeknek alkalmuk nyílik arra, hogy újabb és újabb lehetőségekkel éljenek, és akár újabb területeken próbálják ki magukat.

Az egyéni haladási terv részeként a Junior Templeton Fellow-k többek között különböző képzések, kutatási projektek, ösztöndíjak, tanulmányutak, szakmai-, üzleti-, pályaorientációs tanácsadás közül válogathatnak. Ellátogathatnak példaértékű vállalkozásokhoz, intézményekhez, kutató- és fejlesztőközpontokba, valamint találkozhatnak az érdeklődési területükön sikeres emberekkel is.

templeton6

A példaképeknek óriási szerepe van a tehetség kibontakoztatásában. Sokszor elég egy elgondolkodtató mondat, egy jól időzített elismerés vagy egy tanulságos történet a példakép szájából ahhoz, hogy egy fogékony fiatal életpályáját gyümölcsöző irányba terelje. Emellett egyértelműen látszik, hogy a szülők segítsége és pozitív hozzáállása is fontos a fiatalok számára a siker felé vezető úton” – nyilatkozta Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program programmenedzsere.

Bővebben a programról 

Forrás: tehetseg.hu, MTI