SZUPERÉRZÉKENYEN A VILÁGBAN

A szuperérzékenyek (highly sensitive person) általában pont a különlegességüket nem érzik, működésmódjuk nehézségeit már annál inkább. Hisz hamar telítődnek az ingerektől, biztonságigényük nap mint nap kihívások elé állítja őket, kevésbé tudnak a társaságban feloldódni, mint mások. Mert ők mások. Kutatások szerint minden ötödik ember szuperérzékeny.

.

A szuperérzékenyek jellemzően ezeket a címkéket kapják: félénk, bátortalan, gyenge, társaságkerülő. S mivel céljuk ezektől megszabadulni, olyannak lenni, mint mások, a többiek, gyakran kerülnek feszült, túlingerelt állapotba. Ebben pedig hamar kimerülnek, s furcsa viselkedésük alapján újabb címkéket kaphatnak, amit végül el is hisznek.

Milyen előnyei vannak a szuperérzékenységnek?

Alaposabb információ-feldolgozási mechanizmus, éleslátás, kreativitás, szenvedélyesség, képzelőerő, gondoskodó természet, s igazán kiemelkedő tehetségek, ha mernek valóban különlegesek lenni.

 A szuperérzékenység jellemzői

 • Vágy az elvonulásra, az ingermentes környezetre
 • Gazdag és bonyolult belső élet
 • Erős reagálás mások hangulataira, érzelmeire
 • Rendkívüli lelkiismeretesség és maximalizmus
 • Félelem attól, hogy mások nem fogadják el
 • A jobb agyfélteke dominanciája miatt kreatív gondolkodás
 • Ingerlékenységgel, szétszórtsággal reagálás az éhségre
 • A durva dolgoktól és az erős zajoktól való irtózás
 • Versenyhelyzetben, illetve nyomás alatt bizonytalan teljesítmény
 • Hajlam szénanáthára, pollenallergiára és bőrkiütésekre
 • Erősebben hatnak rá az izgatószerek (pl. koffein)
 • Gyorsan átlátja a helyzeteket, és mindig tudja, merre tart

Különcség vagy különlegesség?

A szuperérzékenység a külvilág ingereire való fokozott ráhangolódást jelenti, azaz nagy mennyiségű inger információvá alakításának szándékát, ami a túlingerlődés leggyakoribb oka. Ugyanakkor a tehetségük felszínre hozatalának különleges lehetősége, hisz a külvilágot letapogatva, azt saját szűrőiken „átengedve” sajátos összefüggéseket fedezhetnek fel, és egyedi meglátásaik konstruktív megoldásokat eredményezhetnek.  Produktívak és kreatívak tevékenységeikben, ha el tudják fogadni magukat, és támogató a környezetük is.

Miből adódik az információ feldolgozásának ezen eltérő módja?

Az idegrendszer hangolásában keresendő a válasz.  Arra már korábban is születtek tudományos teóriák, hogy az introvertált (önreflexív) és extravertált (társasági irányultságú) egyének idegrendszere különbözik, a szuperérzékenység alkati adottsága ezt is felülírja. Minden 5. ember szuperérzékeny, 70%-ban introvertáltak.

Hogy néz ez ki egy 30 fős óvodai vagy iskolai csoportban?

szupererzekeny

A szuperérzékenység tehát a szűrők kifinomultságát jelenti, egy társasági élet által aktivizálódó személy is bírhat e képességgel. Az introvertált szuperérzékenyek azonban nincsenek könnyű helyzetben, mindent letapogatnak, feldolgoznak, és sok esetben a belső feldolgozó folyamataik telítik túl leginkább őket, ahonnan az energiájuk alapvetően származna.

Amennyiben a gyerek támogatást kap adottságainak megismerésében, megtapasztalásában és megértésében, megélheti a maga különlegességét, egyediségét.

KÉP: PIXABAY