Dorka spórol, és új könyvet kap

Október utolsó munkanapja – takarékossági világnap. Takarékosság jelentése: helyes mértéket tartó gazdálkodás. Hogyan lehet erre rávezetni a gyerekeket?

Egyre több lehetőség van arra, hogy a gyerekek “tanuljanak” a pénzről, pénzkezelésről, a takarékoskodás szerepéről. Iskolai programok, akár tanfolyamok is segítik a gyerekeket, hogy hasznos ismereteket szerezzenek a “helyes mértéket tartó gazdálkodásról”.

A takarékoskodásról – mint a felesleges pénzkidobás elkerüléséről – már ovisokkal, kisiskolásokkal is beszélgethetünk:

 

Ismerjük meg Dorka és Marci történetét a spórolásról:

 

Dorka új könyve

Dorka nagyon szeretett volna egy könyvet kedvenc mesehőséről, de az Anyukája azt mondta, most nem tudja neki megvenni.

– De Anya, megígérted! – dühösködött Dorka, mikor anyukája ismét nemet mondott kérésére.

– Igen, Dorka, megígértem, hogy megkapod a szülinapodra! Az még 2 hónap. Most kaptál nemrégiben új játékot, nem tudunk mindig új dolgokat vásárolni. Megértem, hogy szeretnéd, és születésnapodra meg is fogod kapni a Tündérboszorkány új történeteit!

– Ez nem igazság! Persze Zsuzsi mindig kap új játékokat, mindig jár lovagolni, és bármikor bármilyen könyvet megvesz neki az anyukája!

Anya nem szólt, Dorka mérgesen bevonult a szobájába. Marci, a nagytesója kuncogott az íróasztalánál.

– Hugi, Neked már megint piros a fejed! Na mit nem kapsz már meg, amit annyira akarsz?

–  Hagyjál békén! Nem állok veled szóba! – kiabált dühösen Dorka, majd rövid szünet után elmondta a bátyjának, mit szeretett volna. – Tegnap láttam a könyvesboltban egy tündérboszorkányos könyvet, és Anya nem veszi meg nekem. Pedig Zsuzsinak biztosan meglesz már, és csak nekem nem vesz meg semmit Anya, és különben is… – és elsírta magát a kislány.

– Na, ne itasd már az egereket, Hugi, van egy ötletem! Ugye Anya mindig azt mondja, hogy spórolnunk kell, hogy tudjunk majd költözni, hogy el tudjunk menni nyaralni. Mutassuk meg neki, hogy mi tudunk spórolni, és akkor talán a könyvet is megkapod!

– Spórolni? Az meg mit jelent? – kerekedtek ki a nagycsoportos kislány szemei. (…)

Mit jelent a spórolás, és milyen ötletet ad az okos iskolás testvérének, hogy megkapja a könyvet?

Megtaláljátok a LETÖLTÉSEK menüpontban!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A takarékossági világnap eredete:

A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapján A TAKARÉKOSSÁG VILÁGNAPJÁt. A Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) legfőbb célja a tagok képviselete a nemzetközi szervezeteknél, mint a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió. A nemzetközi szervezetnek jelenleg több mint 80 országban vannak tagszervezetei.