Reziliencia

A reziliencia rugalmas alkalmazkodóképességet jelent, azt, hogy hogyan képes az ember sikeresen alkalmazkodni a kihívást jelentő vagy fenyegető helyzetekben.

„Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a változó körülményekhez leginkább alkalmazkodni képes.” (Charles Darwin)

.

A reziliens személy tudja: ami ma útvesztőnek tűnik, az holnapra számtalan lehetőséget rejtő útkereszteződéssé válik. Egy negatívnak tűnő esemény más perspektívából szemlélve egészen más jelentéssel bírhat, és minden ilyen helyzet lehetőség, hogy új viselkedésmintákat alakítsunk ki.

Reziliencia = képlékenység és stabilitás egy időben

A reziliens emberek kompetenciája: sikeresen bánni a helyzetekkel, tudni mikor milyen eszköztárat mozgósítson a megoldás érdekében, és hatékony módszereket birtokolni, hogy a megpróbáltatások után újra egyensúlyba kerüljenek.

Rezisztens, ellenálló vagy reziliens, rugalmasan ellenálló?

Az ellenállás, az akadályok elkerülése, vagy rugalmas ellenállás, azaz szembenézés és alkalmazkodás?

Az utóbbi, azaz a reziliens attitűd a hosszabb távon célravezető stratégia, vagyis nem menekülni a problémák elől, hanem megélni azokat, tanulni belőlük, és építkezni. Hogyan lehet előnyünkre akár egy komoly nehézségeket elénk gördítő helyzet? A reziliens személy fejlődik minden megélt-átélt-feldolgozott helyzettel, minden nehézség lehetőség számára, ahol önmagát megerősítheti.

Mi jellemzi a reziliens személyt?

  1. pozitív énképpel rendelkezik, és megbízik a saját erősségeiben és képességeiben,
  2. nemcsak elfogadja a kellemetlen      élményeket és tapasztalatokat, hanem a saját előnyére fordítja azokat,
  3. képes megvalósítható célokat      kitűzni és megtenni a szükséges lépéseket, majd vállalni értük a      felelősséget és az ezzel járó kockázatot,
  4. kezelni tudja a heves, ösztönös      érzelmeit is, és
  5. képes tanulni a múlt  tapasztalataiból.

A rezilienciára, a rugalmas alkalmazkodás képességére nemcsak traumák feldolgozásában, nagy megrázkódtatások következtében fellépő állapotoknál van szükségünk. Ha birtokoljuk ezt az eszköztárat, jó szolgálatot tesz a mindennapokban: kiegyensúlyozottabbak lesznek a szürke hétköznapok, hamarabb regenerálódunk csalódások és veszteségek után, könnyebben vesszük a napi gondokat-bajokat, s könnyeden pergetjük le magunkról a kisebb-nagyobb bosszúságokat.

A reziliencia az a mértéktartomány, amelyen belül az adott rendszer egyensúlyi állapotban marad a ráható erőkkel szemben, ill. ha az egyensúly mégis felborul, adaptívan reagálva képes újra egyensúlyi állapotba kerülni.