Reflektortechnika

„A figyelmi működés egy mozgatható reflektorra hasonlít, melynek fényét ráirányíthatjuk a bennünket érdeklő dolgokra, kiemelve azt a környezetében levő, homályban maradó tárgyak közül. A reflektor fókuszát szűkítve a megvilágított terület kisebb lesz, de élesebben, részletgazdagabban látjuk. Ha szélesítjük a fókuszt, nagyobb területet, több dolgot tekinthetünk át, de ezeket már nem látjuk olyan élesen.”
A figyelem az ingerek közötti szelektálás. A külső és belső környezetünkből ingerek sokasága ér bennünket. Azt, hogy az ingerek áradatából mit észlelünk, a figyelem határozza meg. A figyelem szelektív és irányadó funkciójából fakadóan válogatunk az ingerek között. A figyelem működését így kiválóan modellezi a reflektor működése.

Hogyan mozgassuk a reflektort? A célra, vagy a területre fókuszáljunk, ahonnan a megoldást várjuk? De Bono-tól alapján megkülönböztetünk célfókuszt és területfókuszt.

CÉLFÓKUSZ (PURPOSE FOCUS): Ez lehet a legismerősebb: van egy probléma, amit meg kell oldani – folyamatot egyszerűsíteni, feladatot végrehajtani, konfliktust megoldani, fejlesztést kitalálni stb.
Ismerjük tehát a gondolkodás világos célját. Tudjuk, miért gondolkodunk, és mit remélünk elérni. A célfókusszal mindig nagyon világosan meg lehet fogalmazni a szándékot. Olyan, mintha meghatározott úti cél felé haladnánk. Tudjuk, hova akarunk eljutni.

szmartechnika
TERÜLETFÓKUSZ (AREA FOCUS): Ez nagyon eltér a célfókusztól. Nem a célt határozzuk meg (célfókusz), hanem a területet, amin új ötleteket szeretnénk kitalálni.

Gyakorlatok a figyelem-reflektorhoz

gyak2

A Gyerekjáték a tanulás lapbook reflektorgyakorlatával a célfókusz technikája gyakorolható. 

gyak1

Íme a feladat megoldása:

 

 

További ötletek: Gyerekjáték a tanulás CD melléklete.

ÉRDEKEL! MEGRENDELEM!