Hívókártyák Nyomozónaplóhoz

A Módszerkocka hívókártyáival a nyomozás izgalma a laterális gondolkodás fejlesztésének nagyszerű eszköze. A laterális gondolkodás, ez az ötletgeneráló és problémamegoldó technika, Edward de Bono professzor meghatározásában vált ismertté. Lényege: újszerűen tekinteni a meglévő dolgokra.

Miért van erre szükség?

Az elme önszervező rendszer, a leghatékonyabb megoldásokat választja, az optimumra törekszik. Mint amikor esni kezd az eső, a víz kis medreket mos ki magának, és minél több a csapadék, annál mélyebbé válnak ezek, nem pedig újak jönnek létre. Így telnek a tudás-medrek is, a meglévők lesznek egyre mélyebbek, az új információkat így csak a meglévő rendszereinkbe tudjuk integrálni.  Ezek a gondolkodási medrek: értelmezői keretek, melyeket a világlátásunk, a hiedelmeink, előfeltevéseink által kotrunk ki és tartunk rendben. Igen ám, de mi történik akkor, ha valami nem illeszkedik e medrekbe? Legtöbbször hordalékként a partra vetjük, ezért nehéz új szemlélettel felvérteznünk magunkat, szokásainkat megváltoztatni, tanult mintáinkat felülírni.

logikai_gondolkodasEz a logikus! Igen, a logikai gondolkodás a meglévő értelmezői kereteinket, az ismertet és ezáltal birtokoltat helyezi középpontba, ahol a cél a kiválasztott ötletet kidolgozni, megvalósítani. Keresni a nyilvánvalót, a megfelelőt, a legoptimálisabb megoldást.

Bizonyos helyzetekben ez a legnagyszerűbb megoldás, és ösztönösen is ezeket a módokat választjuk adott szituációkban.

Vannak olyan körülmények, amikor ez nem elég. Egy váratlan helyzetben leblokkol az ember, ha nem tudja használni a meglévő, jól begyakorolt eszköztárát. Egy új szemlélet kapcsán elzárkózik, ha az ő értelmezői kereteibe nem illeszkedik az új tartalom. A tanulás meghiúsul. Keressük a megoldást!

lateralis_gondolkodasMost ne a logikus, begyakorlott útvonal szerint! Legyünk tolvajok, akik beosonnak a hátsó ajtón, nem tudva, mi vár rájuk. Legyünk tolvajok, akiknek vannak elképzeléseik, mit találhatnak az új helyen, de képesek előfeltevéseiket a felfedezés hátterébe vonni. Legyünk tolvajok, akiknek az ötletek sokasága a fontos, maga a törekvés a kihívás, szemük ide-oda ugrál a szabad prédákat látva, akik a legkevésbé nyilvánvaló megoldásokat keresik. Ez lenne a laterális gondolkodás lényege. Új utakra tévedni, ismeretlen ösvényeken barangolni érdekes és izgalmas.

A laterális gondolkodás innovatív és konstruktív megoldásokat tesz lehetővé.

Mindenkinek rendelkezésére áll készségszinten alkalmazni ezt az ötletgeneráló és problémamegoldó technikát. Jó szokássá tehető, ha képesek vagyunk kilépni a megszokott medrek biztonságából. Ez nem egyszerű, így minél kevésbé hagyjuk a nyomvonalakat bevésődni, annál könnyebb lesz új utakat kialakítani.

lateralis-logikai_gondolkodas

A laterális gondolkodás lényege: minél több gondolkodási útvonalat kipróbálni. Ötletelni, keresgélni, mentális erőfeszítést tenni a megoldáshoz.

Gondolkodjunk úgy, mint a tolvajok.

A tolvaj abból indul ki, hogy többféle megoldás létezik, és ezekhez hangolja újra az ötleteket.

Nem kész forgatókönyvek alapján gondolkodik, a véletlennek igen nagy szerepe van az általa bejárt utaknak. A céljához keresi a lehetőségeket, miközben ötleteket generál a többféle megoldáshoz.

A tolvaj észrevesz valamit, majd arról a szeme más tárgyra téved, és immár az lesz számára az érték. A gondolkodás nyelvén ez az asszociáció, amikor egymástól látszólag független dolgokat összekapcsolunk.

A hívókártyák használatában a legfontosabb alapelv:
nincs jó vagy rossz megoldás,
az útnak indulás, a megtett út számít, ami hozzátesz a gondolkodás fejlődéséhez.

Ismerje meg  MOST a Módszerkocka hívókártyákat! 6 módszer, 6 szint!

A mai naptól komplex kérdéssor Nyomozónapló elkészítéséhez!

December 28-tól komplex kreativitásfejlesztő játék!

Január 4-tól kérdések Olvasónaplóhoz!

Rendelje meg a Dobj egy kérdést hívókártyákkal január 3-ig még idei áron!

(Korábbi megrendelőink keressék a letöltési kódokat postafiókjukban!)

A postaköltséget is átvállaljuk! A kedvezmény a január 11-ig beérkezett befizetésekre érvényes!

  Kedvezményes megrendelés

  Név (kötelező):

  Email cím (kötelező):

  Számlázási név, cím (kötelező):

  Megrendelés (kötelező):

  Megjegyzés:

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót.

  captcha :