Naplók hívókártyákkal

Felfedezésekhez, ismeretszerzéshez ovisoknak és iskolásoknak – készítsünk Nyomozónaplót! Olvasmányélményekhez olvasónapló, kreatív írásgyakorlatokhoz Írásnapló, az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez Érzelem-napló HÍVÓKÁRTYÁKKAL!

Dobj egy kérdést! – HOGY RÉV-BE ÉRJ!

Olvass, írj, gondolkodj kreatívan

a Módszerkocka hívókártyákkal!

 

“Mire használhatóak a Hívókártyák?

– felfedezésekhez, ismeretszerzéshez nyomozónapló készítése ovisoknak és iskolásoknak

– élményalapú olvasónapló készítéséhez

– írás- és beszédkészség formálásához, kreatív írás technikáinak begyakorlásához, kommunikációs kifejezőkészség eszköztárának színesítéséhez, tudatosságának és eredményességének növeléséhez

– leckeírásban gondolathívogatóként

– az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez, azaz az érzelmi tudatosság, a megoldás-orientált szemléletmód, a reziliens hozzáállás kialakításához és hatékonyabbá tételéhez

– kreatív megoldások kialakításához, nézőpontok formálásához (akár közös családi élményként)

A hívókártyák a rendszeres használatuk által teljesítik be funkciójukat, nyerik el valódi értelmüket. Célszerű az asztalon tartani tanulás közben, egy-egy elakadás során a véletlennek köszönhetően kihúzott kártya gondolathívogatóként továbblendít az elakadáson, új utakra tereli a gondolkodást, így segít kilépni abból a rendszerből, ahol korábban a megoldást nem találtuk.”

Kovács Mónika: Dobj egy kérdést!

 

Gyakorlat: Nyomozónapló

Hívókártya: Szélforgó

Készítsünk szélforgót, aminek a részeit színezzük különböző árnyalatúra! (Sablon)

Erről szól a nyomozás, a részek felkutatása, ami során a probléma meghatározásától eljutunk a problémamegoldás folyamatának dokumentálásáig. 6 szín, 6 módszer, 6 lépés a konstruktív problémamegoldás megvalósításához.

 

Gyakorlat: Olvasónapló

Hívókártya: Lépésről lépésre

Hogyan válhat a kötelező olvasmány valódi olvasmányélménnyé? Haladj lépésről lépésre a Módszerkockával, hogy a végén az egész kép összeálljon!

 

Gyakorlat: Érzelem-napló

Hívókártya: Rendezőként

Egy történet mindenkinek mást jelent, másként szólítja meg, más érzelmi rugókat mozgat meg benne! Milyen a TE történeted? Rendezd meg! Hogyan indul útra a kis kenguru első nap az iskolában? Készítsd el a saját filmed, ami RÓLAD szól, ami a TE iskolába indulásod! Legyél TE a kis kenguru!

Augusztus 30-31-én a Kenguru az iskolában mese

INGYEN letölthető.

Ajánljuk a sikeres  iskolakezdéshez:

 elolap1  Dobj egy kérdést!
Iskolára hangoló
napi tippek
Gyerekjáték a tanulás I.
5-10 éves gyerekeknek
dr. Gyarmathy Éva ajánlásával
Dobj egy kérdést! Módszerkocka-füzetek 1.