Mobilra fel!

A gyerekek szinte megmagyarázhatatlan módon vonzódnak a mobiltelefonokhoz. Általában a szülőéhez, nem érik ám be a már használaton kívülivel, még ritkábban a kifejezetten nekik tervezett műanyag utánzatokkal. Mindeközben újabb és újabb hullámokban érkeznek a tanulmányok, kutatások szakértőinek állásfoglalásai, mely szerint már a bekapcsolt mobiltelefon is rendkívül veszélyes a fejlődésben lévő gyerekekre nézve.

Miért is a vonzalom? A kisgyereket elbűvöli a mobiltelefon. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a felnőttek igen gyakran használják. Ezt látják a gyerekek.Körülötte szinte mindenki abba a kis vacakba beszél, közben és utána érzelmeket él meg. És – látszólag – szinte nélkülözhetetlen, hisz mindig a szülőnél van,  már karóra is fényképezőgép helyett is ezt használjuk, és tulajdonképpen ha van, akkor már mindig legyünk elérhetőek. Csoda-e ha ezek után a gyerek is mobilra áhítozik? (És akkor a mindenféle játékokról még nem is beszéltünk…)

A mobiltelefonnal való játék remek alkalom lehet arra, hogy megtanítsuk a gyereknek a telefonbeszélgetés helyes és udvarias módját, ami nagyon fontos és hasznos gyakorlati készség. Ehhez nem is kell mást tenni, mint hogy elkészítsük saját mobiljainkat. Az a telefon, amit a gyerek maga festett, ragasztott, amire Anya vagy Apa képe került fel, igazán vonzó lesz számára, ragaszkodni fog hozzá, sajátja lesz.

És ha már elkészült a saját mobil, indulhat a játék.

Már négy éves korában elkezdhetjük megtanítani arra, hogy miként kell válaszolni a telefonhívásra. Eljátszhatjuk, hogy egy ismeretlen keres minket, hogyan reagáljon. Megtaníthatjuk neki, hogy telefonban a másik fél csak a hangunkból és a szavainkból „hallja”, amit mondani szeretnénk. Elkezdhetünk azzal játszani, hogy megmutassuk neki, milyen sokat számít a mimika, a testtartás a személyes kommunikációs helyzetekben. Egy ilyen idős gyerek már érzi az inkongruenciát, azaz, ha testbeszédünkkel mást üzenünk, mint szavainkkal és hangunk játékával. Játsszunk és tanuljunk!

Mai gyakorlat: Mobilra fel!

Hívókártya: Mikrofonpróba

Gyakorlat célja: kommunikációs készség fejlesztése, a kommunikáció összetettségének megtapasztalása, kommunikációs tudatosság fejlesztése

Játsszunk és tanuljunk: üljünk a fotel mögé, hogy a gyermekünk ne lásson, csak halljunk minket. Beszéljünk a telefonba vidám témáról, pozitív jelentéstartalmú szavakkal, miközben összegörnyedt testtartást veszünk fel, és hangunk mélabús. Kérdezzük meg, hogyan értelmezte az általunk mondottakat. Próbáljuk ki ezt más helyzetgyakorlatokkal is.


Kommunikacio_abra

Mi határozza meg, mit és hogyan ért a másik abból, amit mondtunk? 

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Megjegyzés:

  Előrendelési kedvezmény:

  Kérek bővebb tájékoztatást a kiadványról.Kérem az előrendelési kedvezménykupont.

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót.

  Ellenőrző kód:
  captcha

   


   

  Apelláljunk az 5-6 évesek történetmesélési kedvére – és ennek pozitív hatásait használjuk is ki játék mobiltelefonunkkal “játszva”. Kérjük meg gyermekünket, hogy rajzoljon titokban egy képet, amikor végzett, kérjük meg, hogy játéktelefonon keresztül írja le, amit rajzolt, de ne mondja meg pontosan, mi az. Vajon kitaláljuk-e mi az? Majd cseréljünk szerepet, és most neki kell kitalálnia a telefonon keresztül jellemzett rajzunkat.

  MOBILRA_FEL

  Készítsünk mobilt! 

  1. Válasszunk ki egy megfelelő méretű üres gyógyszeres dobozt.

  2. Szalvétával vagy színes lappal vonjuk be.

  3. Készítsünk képernyőt filcből, ha akad otthon, székalátétként használható négyszög vagy kör formát is használhatjuk.

  Célszerű a vastagabb és más textúrájú anyagból készíteni a “gombokat”, hisz ebben a korban az ujjakkal történő kitapintásnak, a taktilis érzékelésnek különösen fejlesztő hatása van az írástanulás szempontjából.

  4. Kerüljenek fel a számok a hívógombokra, és tervezzük meg a képernyőt is!

  Játékos szép napot!

  Ajánljuk a sikeres  iskolakezdéshez:

   elolap1  Dobj egy kérdést!
  Iskolára hangoló
  napi tippek
  Gyerekjáték a tanulás I.
  5-10 éves gyerekeknek
  dr. Gyarmathy Éva ajánlásával
  Dobj egy kérdést!

  Módszerkocka-füzetek 1.