Mi nem illik oda?

Kutatni, a világot felfedezni, a titkok nyomába eredni – minden gyerekbe kódolva van.  “Tulajdonképpen kész csoda, hogy a modern oktatási módszerek még nem fojtották meg teljesen a kutatás szent kíváncsiságát. E kényes kis virágnak ugyanis az öntözés mellett leginkább szabadságra van szüksége.”

Albert Einstein szavait továbbgondolva: hol van a határ a gondozás, azaz az ösztönzés és a szabadság között? Ahhoz, hogy szabadon szárnyalhasson, a kutatáshoz módszerességre is szükség van. A kutatáshoz a területfókusz technikáját használjuk, azaz végigpásztázzuk azt, ami van, és ebből indulunk ki. Earl Babbie  a kutatás lényegét úgy fogalmazza meg: “eddigi tudományos ismereteken alapuló, az ismeretlen megismerésére törekvő tevékenység”. Célja: az eddigi ismeretek rendszeréhez kapcsolódó új ismeret, általános érvényű adat, összefüggés, hatás vagy kölcsönhatás megállapítása vagy létrehozása.

Ahhoz, hogy szabadon kutathassunk, tudnunk kell dönteni, milyen irányba és hogyan induljunk el. Az iskola által a gyerekre zúdított ismeretek az iránykijelölést szolgálják, nem egyszerű ebben eligazodni, ebben segítenek a Módszerkocka hívókártyái, melyekkel a hogyanokat gyakorolhatjuk be.

A mai gyakorlat: Bombakereső

Hívókártya kérdése: Mi nem illik oda?

Nyomtassuk ki a feladatlapot a Letöltés menüpontot választva.

Mi nem illik oda?: keressük meg a bombákat a betűk között, határozzuk meg pontosan ezek helyét: melyik oszlop hányas számú sor. Végigpásztázni a területet, és pontosan meghatározni a helyet, ahol rábukkant az oda nem illőre. A többi a szabad képzelettől függ már, ösztönözzük új ötletek kitalálására a gyereket. Tanuljuk meg a verset, majd mondjuk el úgy, hogy bizonyos kifejezéseket más szavakkal vagy tapsolással helyettesítünk.

Játékos szép napot kívánunk!

Ön szavazott már, milyen a jövő ideális iskolája? 

Tud úgy gondolkodni, mint egy tolvaj? 

Ajánljuk a sikeres  iskolakezdéshez:

 elolap1  Dobj egy kérdést!
Iskolára hangoló
napi tippek
Gyerekjáték a tanulás I.
5-10 éves gyerekeknek
dr. Gyarmathy Éva ajánlásával
Dobj egy kérdést!
Módszerkocka-füzetek 1.

 

KÉP: www.sikerado.hu