Mézesmadzag-ostor helyett önszabályozás

A tehetség, mint belső hajtóerő, a tenni, alkotni vágyás belső motivációja, ha nem bontakoztathat ki eredeti mivoltában, más utat tör magának (agresszió, szorongás, tanulási problémák).

“Semmilyen szél sem kedvező annak,
aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.”

(Seneca)

A tanulás alapja, a tehetségtámogatás célja így minden gyermeknek segíteni, hogyan tud saját erősségeit felismerve, képességeit elfogadva valódi teljesítményt létrehozni.

A tehetséges gyerekek legnagyobb problémája sok esetben, hogy azt a belső késztetést nem tudják kontrollálni, sokszor a más vagyok, velem valami nem stimmel érzése lengi be. Az alulteljesítés, a destruktív magatartás így hamar úrrá lehet rajtuk, így ha idejében ráébresztjük őket, hogy a „vitorlájuk” helyes használata rajtuk múlik, eszközöket adunk a hogyanokra, segítünk nekik képességeik teljesítménybe fordításának megtanulásában.

Az egyéni erősségek feltérképezésére, a saját erőforrások felismerésére és tudatos használatának kialakítására a kérdezéstechnikán alapuló coaching igazán színes eszköztárat kínál. A coaching során a teljesítménykényszert a flow-élmény veszi át, a mézesmadzag-ostor külső motivációja helyett a belső mozgatórugók, az önszabályozott tanulás nyer teret, miközben a kreatív probléma-megoldás útjait járva a kudarc veszélye nélkül kísérletezhetnek, tapasztalhatnak, élményt szerezhetnek – nem csak a gyerekek. A coaching a kreatív problémamegoldás élményparkja.

A coaching tanácsadás tanács adása nélkül, a coach mindössze meghall(gat), kérdez, hogy a saját erőforrások mentén felismerhetővé váljon: hogyan építhető híd a vágyak, célok és lehetőségek közé. A coaching során a problémamegoldás, a célkitűzés, az önmotiválás, az értékelés és a reflexió kerül a középpontba az egyéni megoldások kidolgozása által. Jó hangulatú, kreatív légkörben minél több lehetséges utat meghatározva az egyén maga dönt, merre indul, így az autonómia és a kompetencia érzése is erősödik. A coaching a tehetségtámogatás személyiségfejlesztés dimenziójában és a tanulási stratégiák megerősítésében is jól alkalmazható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, értesüljön elsőként az új lehetőségekről!

Kép forrása: pixabay