Megtalálták az agy jutalomközpontjának „kapcsolóját”

Pittsburghi kutatók miközben azt keresték, miért alakult ki játékszenvedély és szexmánia egyes betegeknél, akik a Parkinson-betegség elleni gyógyszert szedték, megtalálták a hiba forrását az agy jutalomközpontjának működésében.

A jutalmazó rendszer főszereplője a dopamin nevű anyag. Ha valaki egy kellemes ingert szagol, érint, hall, lát vagy ízlel, az agyban a dopamin neuronok robbanásszerűen működésbe lépnek. Így jelzi az agy a jutalmat, és befolyásolja a viselkedést. Az azonban, hogy hogyan váltanak át a neuronok ebbe az „üzemmódba” vagy vissza, mindeddig ismeretlen volt.
Elaltatott patkányokkal végzett kísérleteik során a kutatók felfedezték, hogy az agytörzs egyik területe igen fontos szerepet játszik a normális dopamin működésnél.– Az agynak ez a területe afféle kapuként működik, közli a neuronokkal, hogy kommunikációs módba kapcsoljanak-e, vagy szakítsák meg a kommunikációt – mondja Anthony Grace neurológus professzor, a kísérlet egyik vezetője. – Az agy többi része, amely összeköttetésben áll a dopamin neuronokkal, csak akkor léphet velük kapcsolatba, ha ez a terület átváltja őket kommunikációs üzemmódba.Az agytörzsnek ez a területe tehát mind a normális viselkedésnél, mind a pszichiátriai rendellenességeknél főszerepet játszik a dopaminnal kapcsolatos agyműködésben.Forrás: Informed.hu / Medical News Today