Lapbook Módszerkockával

 

A Módszerkocka használatával saját lapbookot is létrehozhatunk. A lapbook egy nagyszerű tanulási forma. Lényegét tekintve egy gyűjtemény, mely egy témában rendszerezi az ismereteket. Különböző hajtogatott részekből áll,  melyek mindegyike egy-egy megközelítése a témának. A lapbook nagyszerűsége abban áll, hogy bárki által elkészíthető, és nincs jó vagy rossz megoldás, a lényeg az alkotás. 

Hogy milyen is a lapbook, érdemes néhány fotót megnézni, például ITT vagy ITT ötletet meríthetünk ezekből.

Hogyan készítsünk lapbookot? Elsőre érdemes szétnézni a letölthető anyagok között, ebből látja az ember, hogy számos sablon közül választva maga tervezi meg a felépítését és rendeli hozzá a tartalmat. És pont ebben különbözik az iskolától, hogy senki nem mondja meg, MIT kell tudni, és utána nincs bizonyítvány. 

A lapbook nagyszerű abban, a mi tapasztalatunk alapján, hogy ha az ember egy-kettőt kipróbál, a gyerekek sokszor maguk találnak ki új dolgokat hozzá, alakítják az eredeti formát saját belátásuk szerint. Mi ebben hiszünk, a kreativitásban, a szabad alkotásban. MI erre használjuk a lapbookot, mi ebben tudjuk megosztani a tudásunk. 

Ha a szülőnek nincs ötlete, hogyan alkossanak együtt gyermekével, Magyarországon is kaphatóak lapbookok, ami kész sablonokat tartalmaz egy-egy téma kapcsán.

Mi is készítettünk néhány minta-sablont szülők részére, melyek sablonjai oldalunkról letölthetőek. Ezek ára az általunk írt történetek szerzői jogdíja és a Módszerkocka metodikájának használati díját foglalja magában, amely bevételét a Magyar Írásterápiás Egyesületnek ajánljuk fel. Az Egyesület célja a kézírás és az ezt előkészítő rajztevékenység fontosságának hangsúlyozása a digitális írástudás korában.

Milyen előnyei vannak, ha megismerjük a lapbook készítését?

  • Egy lapbook elkészítése tulajdonképpen egy projektmunka véghezvitele, így a tanulás és alkotás, a bal és jobb agyféltekés tevékenység összekapcsolása.
  • A gyermek aktivitását ösztönzi, segíti a rendszerezést, az összefüggések feltárását.
  • Fejleszti a figyelem-koncentrációt, és mintegy memória-fogasként az információk megmaradását.
  • A gyermek büszkén mutatja meg alkotását a családtagoknak, ismerősöknek, így a lapbook a folyamatos használat által a tudásszerzés gyakorlati megvalósulása.
  • Sőt mi több, mivel minden egyes rész kialakításában szerepet vállal tapasztalatot is szerez, ami által használható tudásra tesz szert.
  • A lapbook elkészítése szórakoztató, sok vágással, ragasztással színesített finommotorikus tevékenység, mely komoly tervezést és kitartást kíván a kivitelezés során.
  • A szülő-gyerek élmény pótolhatatlan muníciója, hogy az önálló tanulásra játékos formában vezeti rá a gyereket.
  • A tanulási nehézségek megelőzésében nagyszerűen használható, hisz a holisztikus gondolkodásra építve segíti az analitikus hozzáállás megteremtését, az ok-okozatiság, a szerialitás fejlesztését, tapasztalatot ad szimpla tudás helyett, saját maga alakítja a kereteket.
  • Lapbook készíthető egyéni vagy csoportos formában is, és mindenképpen célszerű elkezdeni már a tanuláselőkészítő fázisban. Így mire iskolába kerül a gyerkőc, már rendelkezik technikákkal egy-egy feladat megoldásához.
Lapbook
Lapbook Módszerkockával, az alkotó tanulás élménye

 Ez a lapbook a Módszerkocka© technikáira épül, ily módon gyakorlatok tapasztalati tudássá válását segítő projektmunka. Óvodai, iskolai használata a kooperatív tanulást segíti, az együttműködés és közös alkotás élményét biztosítja.