Lapbook Mánia

A lapbook a játékos tanulás egyik kiváló módja, és már 3 éves kortól hasznos a kreatív, ugyanakkor módszeres tanuláshoz.

Eredete

A lapbook eredete a virginiai Tammy Duby nevéhez köthető, aki otthontanító anyaként és íróként eredményes és hatékony módszereket keresett a tanultak megértéséhez és rögzítéséhez. Így született meg a lapbook, a vizuális „memóriafogas”, melynek számos előnye egyre kedveltebbé teszi nemcsak az otthonoktatók között.

Maga a kifejezés még nem sokat árul valódi értékéről, hisz magának a „lap”-nak a jelentése: betakar, felcsavar. A lapbook elkészítésével valójában egy olyan könyvecske születik meg, ami sok érdekességet rejteget egy téma kapcsán.

Miben rejlik a lapbook sikere?

A lapbook egy látszólag egyszerű portfólió vagy gyűjtemény, amely mini -könyvekből, fülekből és hajtogatott kijelző anyagokból áll, melyek interaktív teret képeznek minden tanulandónak.  Helyet kapnak benne rajzok, történetek,

grafikonok, grafikák, és bármi, ami nekünk eszünkbe jut a téma kapcsán. Pont ez az egyik legnagyobb értéke, hogy saját gondolatoknak, megközelítésmódoknak ad teret az alkotás élménye által.

Így minden lapbook egy eredeti alkotás, így időigényes. Nem lehet 1-2 óra alatt elkészíteni, ami nehézsége az egyben előnye is. hatása is hosszabb távon mutatkozik.

  1. Kreativitást igényel annak kitalálása és magvalósítása, hogy egy-egy témához milyen tartalmak illeszkednek, hogyan áll össze a részekből az egész.
  2. Belső motiváció táplálja: saját magának készíti a gyerek, így fontos számára hogy valóban az övé legyen, teljes és egyedi.
  3. Élményt ad: a kitalálása, az elkészítése, a használata.
  4. Finommotorikus tevékenységként a kézíráshasználatot és ennek előnyeit erősíti.
  5. Összehangolja a jobb és a bal agyfélteke működését, ami minden szinten igen előnyös.
  6. Az ösztönzés kiváló eszköze, hisz minden tehetségterületet stimulálja, miközben ki-ki megtalálhatja a számára leginkább kedvelt módot.

Hogyan készítsük el?

Egy egyszerű mappa képezi az alapját, amibe színes papírokból készült tartók, legyezőformák, hajtogatott részek, kártyák és térképek kerülhetnek. Ragasztó, milton kapocs és tűzőgép szükséges még az elkészítéshez. Interneten számtalan sablon megtalálható, ezekből érdemes ötletet meríteni. A végleges elkészítéshez azonban célszerű a saját elképzeléseket, megoldásokat keresni, hisz pont ez a lényege: egyedisége, a saját kérdések megválaszolásával.