Karácsonyi készülődés

A karácsony gyerekszemmel az ünnep élménye vagy az élmény ünnepe? A gyerekek élményeiken keresztül értékelik a világot. A karácsony, a szeretet ünnepe akkor lesz valódi élmény, ha annak békéjét, meghittségét a közös, örömteli és önfeledt tevékenységek formájában megélik a gyerekek.

„A karácsony akkor szép, hogyha fehér hóba lép.
Nem is sárba, latyakba, ropog a hó alatta.”
(Dalszöveg)

a

Karácsony gyerekszemmel

A karácsony akkor szép, ha azzá tesszük. A karácsony akkor szép, ha az idegeskedés, rohanás sara helyett az ünnepvárás hava fedi be. A gyerekeknek a karácsony kapcsán a fenyőfa díszítése, a mézeskalács készítése, az ajándékok bontogatása, a csillagszóró szikrázása jobban az elméjébe vésődik, mint az, mit is kapott ajándékba, mi volt a karácsonyi menü. Érzés szintjén az ünnep értékét akár a kevesebb minőségi idő határozza meg igazán, ami képes felülírni a karácsonyi rokonlátogatásoknak, az utolsó napok rohanásának, a kiszámíthatatlan és általunk nem befolyásolható körülmények esetleges kellemetlenségeit is.

A karácsony gyerekszemmel az ünnep élménye.

A karácsony az élmény ünnepévé válhat a közös minőségi idő által.

A gyerekek élményeiken keresztül értékelik a világot. A karácsony, a szeretet ünnepe akkor lesz valódi élmény, ha annak békéjét, meghittségét a közös, örömteli és önfeledt tevékenységek formájában megélik a gyerekek. Kicsik és nagyok ösztönzésének remek módja a készülődés, az ünnepre várakozás közbeni közös tevékenység, így igazán maga a készülődés lesz az igazi ünnep, a hétköznapitól más, emelkedettebb, tartalmasabb elfoglaltság.

Legyen közös a várakozás élménye, az együtt töltött percek váljanak ünnepváró minőségi idővé! Adjuk meg magunknak és gyermekünknek, hogy a karácsony a szeretet ünnepe legyen, hogy az élmény ünnepét megkoronázza a karácsonyi gyertyaláng.

Meghitt, szép ünnepeket kívánok!

 Kovács Mónika

KÉP:pixabay