Kalózhajó az Óbudai Nagy László Általános Iskolában

Április 15-én a Zápor utcai iskola udvarán közel 200 kisiskolásnak nyílt lehetősége a Kézenfogva Alapítvány kalózhajójának kipróbálására. A rendezvény célja a fogyatékkal élők helyzetére felhívni a figyelmet, megismertetni minél több diákot a sérült emberek hétköznapi kihívásaival.

Hétköznapi Kihívások Napja

Az országos körút első állomása az Óbudai Nagy László Általános Iskola, amit még az országban 10 másik helyszín követ. A Kézenfogva Alapítvány idén új arculattal indította útjára az esélyegyenlőségi programját. Az utazó kalózhajóvá alakított kamionban mindennapi helyzeteket megoldására nyílt lehetősége a gyerekeknek, miközben játékos formában ismerkedhettek a fogyatékossági típusokkal. Így Csupaszív értelmi fogyatékos kalóz kabinjától indulva eljuthattak Csupaélet mozgáskorlátozott kalóz élethelyzetének megtapasztalásáig egy kerekesszékes akadálypálya teljesítésével. A hajó kalózainak vidám életével megismerkedve a jelnyelv rejtelmeit is felfedezhették, vagy éppen néhány palack sorba állításával megtapasztalhatták, egy autistának milyen sokat jelenthet a kiszámítható napirend. Az idei program így a hétköznapi problémákra és aprónak tűnő kihívásokra irányítja a fiatalok figyelmét, megmutatva ezzel, hogy a fogyatékos emberek számára sokszor a legegyszerűbb dolgok is akadályt jelenthetnek, és hogy az épek hogyan tudnak ezen segíteni. Ennek első lépése az elfogadás.

Fogadd el, fogadj el!

A fogyatékos emberek partnerként történő elfogadása jelenti az alapot ahhoz, hogy akár hallássérülten, akár mozgáskorlátozottan méltósággal lehessen élni a társadalomban. A fogyatékosság sok esetben nehezen megfogható, összetett dolog, amit nem egyszerű szemléltetni egy gyerek számára. A célközönség a 7-14 éves korosztály, akik még kellően nyitottak és előítéletektől mentesek, így a játék által még formálható a szemléletük is. „A legfontosabb, hogy a résztvevő gyerekeket elindítsuk a nyitottság és a tolerancia útján, felkeltsük a bennük rejlő természetes kíváncsiságot” -emelte ki Pordán Ákos, az Alapítvány ügyvezetője a turné kezdő állomásán tartott sajtótájékoztatón. A program célja így az egyéni tapasztalatszerzés, az érzékenyítés a fogyatékkal élők mindennapi kihívásait illetően, pozitív attitűdök kialakítása. Az OTP Esély Játék kapcsán joggal merül fel a kérdés, mit keres egy bank a kalózhajón? Ugyanaz az elbánás, ugyanaz a szolgáltatás – összegezte Bocskai István, az OTP Bank Társadalmi Kapcsolatok és Belső Kommunikációs vezetője a pénzintézet szerepvállalása kapcsán. A nagyszabású közvélemény-formáló program így immár tíz éve teremt lehetőséget arra, hogy egy-egy ilyen alkalommal az ép és sérült emberek közelebb kerülhessenek egymáshoz, megtapasztalva, hogy a fogyatékkal élők is sok mindenre képesek, csak nekik esetenként több segítségre van szükségük a céljaik eléréséhez.

Elfogadóbbá válás a művészetek által

Az Óbudai Nagy László Általános Iskola MUS-E programban résztvevő diákjai voltak az első látogatói a kalózhajónak. A Kézenfogva Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozó MUS-E Egyesület a művészetek által kívánja elérni azt a célt, ami az előbbi esetben a játék által valósul meg – hangsúlyozta Kravalik Brigitta, a MUS-E Egyesület vezetője a civil kezdeményezések összefogása kapcsán. Az elfogadás, a tolerancia, az odafigyelés vagy azok hiánya a hátrányos helyzetű gyerekek esetében is mindennapi kérdés. A művészeti nevelési program fókuszcsoportjai a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett kisiskolás gyerekek, így került be a programba az Óbudai Nagy László Általános Iskola 3.a osztálya is, akik az elmúlt 6 hónapban művészek által ismerkedtek a zene, a tánc, a színház és a képzőművészet nyújtotta lehetőségekkel. A turné első állomásán gondos házigazdaként fogadták az iskolájukba érkező gyerekcsoportokat, és maguk is szívesen kutatták a kalózok rejtett kincseit. A sokféle kisgyerek zsibongásában nyert valódi értelmet a kampány célja: egymás megismerése és elfogadása innen indul. Esélyt teremtve a tanuláshoz, képességeik fejlesztéséhez, a munkához éppúgy, mint a szabadidő hasznos eltöltéséhez – ép embereknek, fogyatékkal élőknek, vagy hátrányos helyzetben nevelkedőknek. A hétköznapi kihívások vidám hőseinek.

Megjelent a III. kerületi Tankerhírekben.