Így indult…

“Aki nem tud hinni, az vár. Aki hisz valamiben, az indul.” A Módszerkocka ötlete jó 9 hónapja fogalmazódott meg, kipróbáltuk, teszteltük, még végleges formában megszületett a Gyerekjáték a tanulás könyvünk. A könyv hónapok óta kiadásra várt, amíg maga a Módszerkocka igazi gyémánttá csiszolódott a sok-sok kisgyerek kéz által, és komplex formát öntött a lapbook által. 

Kisgyerekes szülőként sokszor tapasztaltuk, tanulni nem kell tanítani az embergyereket, hisz ösztönösen, belső késztetése által ég benne a vágy: tudni akar, fejlődni. Ez az óriási, csillapíthatatlan belső hajtóerő keresi a lehetőségeket, mindent ki-, meg-, felpróbál, ami útjába kerül. A gyerek agya szivacs, mindent felszív, mai útjába kerül. A gyerek mindent tudni, tapasztalni akar, ami útjába kerül. A szülő mindent megadhat a gyermekének, ha ebben a hihetetlenül fogékony időszakban partner, és megkínálja lehetőségekkel, ösztönzi, táplálja a világ felfedezésének mérhetetlen vágyát.

Kisgyerekes szülőként értettük meg, minden itt dől el, ebben a a korai néhány évben.

Kisgyermekes szülőként értettük meg: gyerekjáték a tanulás, ha hagyjuk, a gyerekek megértsék saját információfeldolgozási folyamataikat, ha érzelmileg elfogadó légkörben megtapasztalják saját erősségeiket és fejlesztendő területeiket, ha idejében megtanulja a kudarcot kezelni, ha képessé válik a belső motiváció jegyében saját magát irányítani.

Ezeket a gondolatokat tartalmazza a Gyerekjáték a tanulás könyv, és a mellékelt CD-re azokat a gyakorlatokat gyűjtöttük, amelyek otthon, néhány kézközelben lévő eszközzel megteremtik a felfedezés örömét, a tapasztalás élményét, a tudás büszkeségét.

A lapbook az alkotó tanulás élménye lesz azáltal, hogy a gyerek saját produktumot hozhat létre a készen kapott instant megoldások helyett. Nem a tökéletesség a cél, hanem maga a folyamat, az alkotás. Felszabadítólag hat a gyerekekre, hogy végre ők szabhatják saját képükre a világot… Elvárások helyett szembesülés azzal: milyen vagyok, mire vagyok képes, hogyan gondolkodom, mi a fontos nekem – hisszük, hogy tanulságos így látni szülőként is gyermekünket. Élményekben gazdag felfedezőutat kívánunk minden szülőtársunknak, mert “aki hisz valamiben, az indul.”

Idézet: Hioszi Tatiosz