Kenguru az iskolában

Ismerkedés az iskola világával – Az iskola egy új életszakasz kezdete. Új helyzet, új kihívások. Várják a gyerekek, hisz végre ők is nagyok lehetnek, ugyanakkor időnként félelem is övezi az újat, a kiszámíthatatlant. Mivel félelmeik megfogalmazása még gondot okoz nekik, az alábbi mesével segíthetjük, hogyan birkózhat meg a kezdeti nehézségekkel. 

A történet feldolgozása különböző szempontok szerint történik az iskolában és otthon, ebben ad iránymutatást az Érzelem-napló.

Kenguru az iskolában

A kis kenguru már alig várta a hatodik születésnapját, míg végre eljött a nagy nap. A nyári napsütés ébresztette, s ő vidáman pattant ki az ágyából, szaladt a mamájához a konyhába:

–          Mama, Mama 6 éves lettem! Akkor most már mehetek végre iskolába?

–          Igen, kincsem, most már mehetsz iskolába, amikor… – mielőtt még befejezte volna a mondatot, a kis kenguru vidáman körbeugrálta az asztalt.

–          Jaj de jó, de jó, induljunk is, induljunk már!

–          … amikor eljön a szeptember, szívem, addig még van 2 hét. Gyere, megmutatom.

A kengurumama odavezette kicsinyét a falon lévő naptárhoz, és egy napocskát rajzoltak a szeptemberi iskolakezdés napjához.  Ettől kezdve a kis kenguru mindennap odaugrándozott a naptárhoz, és próbálta számolgatni, hányat kell még aludni. Lassan telt el a nyár utolsó két hete.  Mikor végre elérkezett iskolakezdés várva várt napja, a kis kenguru izgatottan szaladt mamájához.

–          Mama, Mama, végre mehetek már iskolába! Induljunk máris!

–          Kincsem, előbb mosakodj meg, öltözz fel, megreggelizünk, aztán indulhatunk!

És mire a kengurumama befejezte a mondatot, a kis kenguru hipp-hopp a fürdőszobában termett, majd gyorsan felkapta a pólóját, és már az asztalhoz is ült.

–          Mama, gyorsan, még a végén elkésünk! – türelmetlenkedett, még a mamája készítette a kakaóját és a vajas kalácsát. – Mama, idő van, indulnunk kell!

A kengurumama mosolygott látva kicsinye izgatottságát.  A kis kenguru gyorsan megette a reggelijét, és máris az ajtóban ugrándozott. Nagyokat szökellve mondogatta iskolaváró versikéjét:

Hatéves lettem végre,
iskolára megérettem.

Most már én is mindent tudok,
pedig leckét nem magolok.

Írni, olvasni, számolni szeretek,
így a világról mindent megismerhetek.

 Hamar meg is érkeztek az iskolához, ekkor a kis kenguru azonban elpityeredett. (…)”

Kenguru az iskolában Érzelem-napló

megrendelhető szeptember 21-ig 690 forintos áron!

 

És amit szülőként tehetünk gyermekünk felkészítése érdekében:

1. Fogadjuk el az érzéseit! Minden érzésnek helye van, hisz nem tudja még, mire számíthat, mi vár majd ott rá!

2. Teremtsük meg az elválás és találkozás rituáléját, hogy mindig biztos pontként élhesse meg ezeket. Különösen az első időszakban fontos, hogy legyen idő erre, ne kapkodva váljunk el, és a találkozás örömét is nyugodtan élhessük meg,

3. Hallgassuk meg élménybeszámolóit, ne minősítsük, értékeljük a vele történteket, csak hagyjuk, hogy a szavakba foglalás által feldolgozza a történteket.

4. Biztosítsuk arról, hogy az erszényünk mindig nyitva áll előtte, ha úgy érzi, szüksége van egy kis „bújásra”!

5. Ne feledjük, számára a szülői odafigyelés még mindennél fontosabb, ezáltal érzi fontosnak és értékesnek magát. Értékeljük próbálkozásait, és ismerjük el teljesítményét.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Élményekben gazdag szép napot kívánunk!