Dobj egy kérdést!

Dobj egy kérdést, hogy RÉV-be érj!

Módszerkocka-füzetek 1. 

“Csodakocka itt pörög a fejemben, hisz tanulni tudok minden helyzetemben.”

Ezzel a gondolattal zárult a Gyerekjáték a tanulás I. része, amely az 5-10 éves gyerekek tanulási szokásainak a kialakításához, a tanuláshoz való hozzáállás formálásához, a belső motiváció megtartásához ad iránymutatást. A tanulás az akaraton múlik, így az érzelmi oldal megerősítése nélkül nem várható tartós eredmény, a kompetencia-érzet kialakulásának hiányában a siker is várat magára.

A 120 gyakorlat, mellyel a Módszerkocka által kínált utak bejárhatóak, a tervezett tanulásra való ráhangolódást segítik. Alapgyakorlatok. Egyre nagyobb igény mutatkozott a továbblépésre, így születtek meg a Módszerkocka hívókártyák.

hivokartyak

A hívókártyákat elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem rettenek meg a nagy hegyek láttán, akik ismerik saját eszközeiket, akik a kitaposott ösvények helyett képesek saját gondolataik, ötleteik mentén útnak indulni. Vagy azoknak, akik szeretnének ilyenné válni, és szeretnék, hogy a gyerekeik is ilyenné váljanak.

A tanulás legnagyobb akadálya: ha nem ismerjük a saját eszközeinket (képességek), nem tudjuk merre menjünk (nincs megfelelő térképünk), inkább el sem indulunk, hisz ösztönösen kerüljük a kudarcot. (A kudarcok szükségességéről és a szükségtelen kudarcokról ITT olvashat.)

Mi a megoldás?

“Hagyjuk, hogy kérdezzenek a gyerekek! A kérdezés a kíváncsiság jele, ami a tudásszomjból fakad. A gyerekek kérdéseiből jobban kiderül, mit tudnak, mint ha csak arra válaszolnak, amit mi kérdezünk. Ha mindig addig megyünk előre, amíg a gyerek kérdez, biztos, hogy a megfelelő szinten tanítunk.” dr. Gyarmathy Éva

hegyA tanulás során kínáljuk meg a gyereket egy olyan problémával (hegy), amire neki kell megoldást találni (hogyan mássza meg). Válaszaink vannak, ezekhez a jó kérdéseket, a folthoz a zsákot megtalálni már jóval nehezebb. A Módszerkocka hívókártyái a különböző tanulási stílusok és a tudás különböző szintjei szerint került megalkotásra, így ahhoz, hogy a hegyet meg tudja mászni a gyerek, mind a 6 tanulási módszer eszköztárát megismerheti és készségszintű alkalmazójává válhat a rutin által. Ennek eredményeként saját eszközeiről is sokszínű tapasztalatot szerezhet.

Milyen utakon jutunk a hegyre? A Dobj egy kérdést könyvből kiderül!

A Módszerkocka hívókártyái az önszabályozott tanulást támogatják már óvodás kortól. Kiindulópont egy életszerű helyzet, probléma megfogalmazása, melyhez a hívókártyák által az egyre magasabb szintű gondolkodást igénylő kérdések felkeltik az érdeklődést és a kíváncsiságot, összpontosítják a figyelmet, előhívják a gondolatokat, érzéseket, tapasztalatokat, megoldások keresésére ösztönöznek.

48 hívókártya, hogy RÉV-be érj!

Gondolathívogató játékhoz és problémamegoldás folyamatához, Nyomozónapló elkészítéséhez bónusz kérdések! 

És a módja, hogyan érsz RÉV-be minden helyzetben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj a kedvezményes megrendelési lehetőségekről!