Blogírás

A blog ma egyre elterjedtebb műfaj, a digitális világban egyre több személyes beszámolóval találkozhatunk. Stílusára, témájára vonatkozóan sokféle lehet, mégis milyen közös jellemzői vannak ennek a megnyilvánulási formának?


A blogot webes naplóként is meghatározhatnánk, hisz előzménye a kézzel írt napló. Még a napló személyes élményeket megörökítésére szolgált elsődlegesen, addig a webes oldal esetében a nyilvánosság a meghatározó.

A blogban ily módon a személyes élményekről szóló beszámolót bárki láthatja, véleményezheti, akár “továbblinkelheti”.

Ami a blogban megjelenik, bekerül az internetes híráramba, és onnantól szabadon használható szöveggé válik. Az internetre kikerülő írásokat, képeket eltüntetni nem lehet, az a felhőben kitörölhetetlenül ott lebeg.

A blogbejegyzésekben ily módon az önfeltárulkozás az elsődleges gesztus, mely által az egyéni gondolatok, újszerű megközelítések megoszthatóvá válnak.

A blog másik legfontosabb jellemzőjévé így a nyilvánosságon túl a folyamatosság válik, mely során a visszajelzések, kérdések, kommentek által formálódhat az új tartalom. Így igazi közösségi élménnyé is válik egy blog folyamatos nyomon követése.

A blogot újszerűvé teszik még a képek, videók, zenék, melyek által még “színesebbé” tehető a mondanivaló.

Mi szükséges a blogíráshoz?

  • Legyen mondanivalód!
  • Tudd szavakba önteni gondolataidat, érzéseidet!
  • Láss, ne csak nézz!
  • Figyeld a visszajelzéseket, reagálj rájuk!

Hogyan kezdj hozzá?

A blogbejegyzés esetében, mint bármely szövegtípusnál fontos meghatározni a célt és a célcsoportot, ez határozza meg a témát. A blog az online publicisztika műfaja, a tartalmán túl néhány szerkezeti jellemzőt is érdemes szem előtt tartani.

A blogbejegyzés készítése az alábbi lépések szerint történik:

  1. cél és célcsoport meghatározása, ami meghatározza  a témát is
  2. gondolatmenet megtervezése (brainstorming, gondolattérkép, kulcsszavak kiemelése, összefüggések jelölése)
  3. képek, videók válogatása
  4. szöveg elkészítése
  5. ellenőrzés, korrektúra
  6. publikálás

A blogbejegyzés szerkesztésekor az alábbi elemekre érdemes figyelni:

blogbejegyzes

A blogbejegyzés publikálása után a világháló részévé válik, a kép és a szöveg visszavonhatatlanul a nyilvánosság elé kerül. Átgondolt, tudatos szerkesztést kíván egy blogbejegyzés létrehozása!

blog_gondolatterkep

Blogra fel! 🙂

Forrás: blogolj.hu