Beszédtudatosság: Állat-móka

A mai Iskolára hangoló gyakorlat: Beszédtudatosság. Hívókártyája: Hangadó. A beszédünk tudatossága a kommunikációnk sikerének alapja. Játékos szép napot!

 

Beszédtudatosság

A beszédtudatosság rendkívül fontos az iskolába lépő gyerekeknél. A hangok helyes megkülönböztetése, a beszédértés és a hangadás tudatossága az olvasás-írás folyamatának alapja. A tanulási nehézségek eredhetnek a beszédértés zavarából, és tekintve, hogy a beszéd szenzitív periódusa 9 éves korban lezárul, nehéz utána fejleszteni már. Előfordul, hogy a gyerek nem tud megkülönböztetni hangokat, viszont jó memóriájának köszönhetően emlékszik az elhangzottakra, így nehezebb felismerni a problémát. Érdemes iskola előtt a hallást ellenőrizni, mert eleve kudarcra ítélt az, aki a korábbi gyakori megfázások miatt nem hall rendesen. Persze, csak szelektív a hallása, legyintenek a szülők időnként, de ha csak felmerül a gyanú, érdemes utánajárni. A gyerek rajzában előforduló eltúlzott méretek, térelhelyezési problémák is utalhatnak erre.

A beszédünk tudatossága a kommunikációnk sikerének alapja. Játékos szép napot!

A mai gyakorlat: Állat-móka

Célja: helyes légzés kialakítása, hangadás és –hangészlelés fejlesztése, történet felidézése

Hívókártya: Hangadó

 

Négy plüss állatka gyülekezik a szőnyegen, akik elkószáltak a mamájuktól, hogy egy igazán izgalmas mókában vegyenek részt. Liftezni fognak!

Válogassunk össze legalább 4 féle plüss állatkát! Feküdjünk le a földre, helyezkedjünk el kényelmesen, majd vegyünk egy nagy levegőt, és szép lassan fújjuk ki. A helyes légzés a hasi légzés. Gyakoroljuk ezt az állatkák segítségével!

Melyik állat mennyire emelkedik meg, milyen érzés nekik a liftezés?

Annyira jól érzik magukat, hogy a játék közben jól kieresztik a hangjukat.

Kilégzés közben minden állatot szólaltassunk meg. Nyújtsuk el hosszan a hangokat, és minél jobban formáljuk a szánkat, hogy valódinak tűnjön a nyávogásunk, ugatásunk, brummogásunk!

Most már jó lenne visszatalálni az állat-mamákhoz. De merre induljanak?

Hirtelen minden állat meghallja a mamája hívogató hangját!

Csukjuk be a szemünket, és miközben a földön fekszünk, találjuk ki, hogy anya a szoba mely pontjaiból hívogat minket! (Folyamatosan változtassa a pozícióját és a hangerőt is!)

Végül este meséljük el apának, nagyinak vagy akár a szomszéd néninek, milyen gyakorlatot végeztünk ma, figyeljünk a sorrendre!