Belépés csak lányoknak

Április 23-án negyedik alkalommal rendezik meg a Lányok Napját, a napot, amikor az ország számos pontján sikeres cégek, egyetemi laboratóriumok és nagyvállalatok kapui nyílnak meg, ezúttal csak a lányok előtt.

Az országos programsorozat célja, hogy interaktív nyílt napok segítségével felkeltse a gimnazista lányok érdeklődését a természettudományos, a műszaki és az informatikai karriertervezés iránt. A szervező Nők a Tudományban Egyesületet 2008-ban az az elgondolás hívta életre, hogy megteremtsék a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. Mind az európai, mind a magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy az optimális kutatói és mérnöki utánpótlás korlátozott, emellett a női tanulók és dolgozók számaránya rendkívül alacsony.Az idei programhoz több tucat intézmény csatlakozott, köztük olyan multinacionális cégek mint az IBM, az Ericsson vagy a Microsoft. A magyar startup-óriás, a Prezi is megnyitja kapuit a lányok előtt, az interaktív körbevezetés után egy-egy szakterület képviselőinek munkájáról hallhatnak előadást a résztvevők és az ígéret szerint néhány műhelytitkot is elleshetnek majd a fiatalok. A Milestone Institute a  külföldi oktatási rendszerről, felvételi folyamatokról, ösztöndíj lehetőségekről és képzéseiről tart rövid előadásokat, de szó esik majd a nők hazai munkaerőpiaci helyzetéről is. A nyíregyházi LEGO gyár is programmal készül és természetesen közös legózásra is alkalom nyílik. Győrben az Audi motorgyár életébe lehet majd belesni, a cég női munkavállalói pedig saját audis tapasztalataikba avatják be a lányokat.

A programok látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyre a Lányok Napja weboldalán van lehetőség április 13. éjfélig.

Forrás: tehetseg.hu