Apák napi gondolatok

Június harmadik vasárnapja az APÁK napja. Honnan ered? És miért is nagy kincs egy apuka? Néhány gondolat APÁK NAPJA alkalmából. 

Az Apák napja eredete

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. A nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését. Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat. Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat. (Forrás)

 

Mit ad az apa a gyerek személyiségfejlődéséhez? 

Még Anyához bújni lehet, dédelgetve megvéd, ölelgetve óv a világtól, addig APA megnyitja a világot, teret és szabadságot, lehetőségeket és esélyt ad a határok kipróbálásához. Apa feldobja a gyereket a magasba, aki kacagva élvezi ezt, Anya pedig remegve figyel és aggódik, de neki ez a dolga.

Anya a gondolatok és érzések útvesztőjében segít eligazodni, szavain keresztül kinyílik a világ és színekkel telik meg, addig Apa bevezet a világ izgalmas működésmódjának rejtelmeibe.

 Apa Anya társa, a gyerek pajtása. Szerepet és mintát mutat.  Tanuljuk tőlük a konfliktusok és kudarcok kezelését, az önfeledt élmények megélésének lehetőségét Szabad Gyerekként, vagy éppen a racionális Felnőtt döntéseit.

baby-22194_640

Apával kerek a világ. Köszöntjük az édesapákat. 

Az apa feladata, hogy megmutassa a gyerek számára: a világ hihetetlenül érdekes!
Hogy lehet kérdéseket feltenni a világnak, amikre válaszokat fogunk kapni
.”  Tovább…

Fotók:pixabay