Ami tény, az tény!

A tények, az evidenciák felkutatása, felismerése, megismerése nagyon fontos tényező a tanulás folyamatában. Kitartást igényel, és sok esetben igencsak próbára teszi a monotónia-tűrést, hisz az adatokkal dolgozni időnként nem túl érdekfeszítő. Mégis rendkívül fontos, és egy rutinos nyomozónak már gondot sem okoz. 

Hogyan dolgozik egy nyomozó? A tévésorozatokon szocializálódott gyerekek szerint: leül a gép elé, és a falon megjelenik, hogy ki a tettes és hol lakik. Magának a nyomozásnak, a kutatásnak a folyamata NEM is kérdés számukra.

r

A nyomozás problémamegoldás. A nyomozásnak folyamata van, a problémamegoldás lépései szerint. Erre épül a NyomozóNapló©, mely a Módszerkocka hívókártyáival 5 éves kortól elkészíthető. (Részletek hamarosan!)

A NyomozóNapló© segít áthidalni az iskoláskor elején jelentkező feladat- és szabálytudat alakulásának nehézségeit.

Mit jelent a feladat- és szabálytudat a 6 éves gyerek esetében?

Részlet Kovács Mónika: Gyerekjáték a tanulás I. könyvéből:

„A feladattudat azt jelenti, hogy a gyerekek tudják, hogy a tekintéllyel rendelkező személy által megszabott feladat minden más tevékenységnél (pl. játék) előbbre való. Ezáltal megértik, hogy a feladathoz a befejezés is hozzátartozik, így igyekeznek minden elkezdett tevékenységüket befejezni, akkor is, ha az valamilyen külső akadályba ütközik, vagy egyszerűen csak megunták. Az utasításokat is feladatként fogják fel, s ennek megfelelően viselkednek. A feladattudat kezdetben (az óvodáskor vége felé) játékos szituációkban nyilvánul meg, amikor a gyermek maga által kreált feladatokat hajt végre, majd a 6–7. életévben kifejlődik a más által adott feladatokhoz való alkalmazkodni tudás képessége. Bonyolítja némiképp a helyzetet, hogy ez a folyamat egybeesik a teljesítményérzet kialakulásával is. Ennek során már nemcsak az alkotás, mint érték jelenik meg, hanem a teljesítmény öröme is motivációként lép fel.”

Erősítsük meg ezt a Nyomozó-éremmel is!

nyomozo-erem

A mai gyakorlat: Forma-nyomozó

Hívókártya: Tények

Gyakorlat a Letöltések menüpontban megtalálható, bejelentkezés után letölthető.

Ha még nem iratkozott fel Hírlevelünkre, tegye meg még ma,
így elsők között értesülhet a NyomozóNapló© elkészítésének módjáról.

Augusztus 31-én könyvcsomagot sorsolunk a feliratkozók között!