Akkor kezdjük! De hogyan?

Hozzákezdeni a tanuláshoz, megírni a fogalmazás első mondatát, útjára indítani valami új dolgot, kitalálni, mivel töltsük tartalmasan a szabadidőnket… Mégis hogyan?! Sokszor akadnak el jó ötletek ebben a fázisban, és a megvalósítás élménye helyett kudarc és frusztráció lesz a végeredmény. Hogyan kerülhető el mindez?

Az emberi agy nem arra van tervezve, hogy ötleteljen, mindig új és új utakat találgasson, hanem alapvetően a rutinszerű cselekvésekre van programozva. 98%-ban használjuk a sémákat, az a kevéske 2 % marad meg lehetőségként, hogy ötleteljünk. Az ötletroham módszere nem ismeretlen, az élet szinte minden területén használjuk. Az ötleteket cselekvésre váltani azonban még mindig nem egyszerű. Ahogy Edward de Bono írja Gondolkozz!… mielőtt túl késő könyvében: “Az ötletrohamok hagyományos folyamata arról szól, hogy rengeteg (néha őrült) ötletet találunk ki abban a reményben, hogy valamelyikük hasznos célba találhat. Ennél azonban tudatosabb folyamatra van szükség a kreatív tevékenység elősegítésére és növelésére.”

De Bono által javasolt megoldás: a laterális gondolkodás eszközei. Erről további részletek a holnapi bejegyzésünkben!

Hogyan ötleteljünk? Ennek begyakorlásában segítenek a Módszerkocka hívókártyái, melyek igazi gondolathívogatóként tudnak szolgálni, ha éppen nem tudja a diák, hogyan fogjon hozzá a tanuláshoz, mi legyen a fogalmazás első mondata, hogyan indítson útjára valami új dolgot, vagy éppen mivel töltse tartalmasan szabadidejét. Ehhez persze szükséges, hogy jó szokásává váljon a hívókártyák használata.

A 36 alapkártya egyike az Ötletcsáp, mely a polip 8 karjával gyűjti be az ötleteket. Próbáljuk ki!

 

A mai gyakorlat: Ötletelés

Hívókártya:  Ötletcsáp

Nyomtassuk ki a sablont, és ötleteljünk a közelgő iskoláról. Tereljük gondolatainkat laterális mederbe, és a polip 8 csápja olyan ötleteket fogjon be, melyek az ÖTLETCSÁP betűkkel kezdődnek.

Például: Ö – ötös, öröm, ölelés (reggeli ölelés induláskor:), T – tanulás, terefere, tornaóra, stb.

Keressünk minél érdekesebb, izgalmasabb ötleteket! Játékos szép napot!

Kép forrása

 Ajánljuk:

 elolap1  Dobj egy kérdést!
Iskolára hangoló
napi tippek
Gyerekjáték a tanulás I.
5-10 éves gyerekeknek
dr. Gyarmathy Éva ajánlásával

Dobj egy kérdést!

Módszerkocka-füzetek1.