A szülő: edző

A szülő edző, aki nem tesz mást, mint felkészíti gyermekét bizonyos helyzetek megoldására. Stratégiákat ad neki az életre: ha erről jön a labda, így védd ki, így szerezz előnyt, így vidd sikerre próbálkozásodat. Mentálisan is felkészíti a sikerre és  a kudarcra is. 

A szülő a gyerek legjobb edzője, akinek időnként képesnek kell lennie kívülről szemlélni a történéseket, legalább megpróbálnia nem bevonódni érzelmileg behálózható helyzetekbe se.  A szülő a gyerek legjobb edzője, aki a leghatékonyabban képes az alapkészségek fejlesztését segíteni, aki a legeredményesebben tudja támogatni a játékstratégiák kialakítását, begyakorlását. A megfelelő tanulási készségek kialakításának is ez a legbiztosabb módja – rövid és hosszabb távon egyaránt. A jó edző ismérve: tudatosság, elfogadás, türelem. Elfogadni, amiben jó, abban támogatni – tudatosan, türelemmel. Mint amikor biciklizni tanul. Megmutatni, hogyan kell, célt adni, ösztönözni, megkínálni lehetőségekkel, segíteni a gyakorlást, és hagyni, hogy a maga ütemében fejlődjön. És a biztos tudat: képes rá, hogy megtanuljon bicajozni.

shutterstock_96898810

A szülő edző. Kap egy tehetséges fiatalt, hogy segítsen neki felkészülni a nagy megmérettetésre. A csapatban mindenkire szükség van: van, aki gyors, van, akinek a keze ügyes, van, aki igazán technikás. A sikeres növendékeket nevelő edző célja, hogy mindenki olyan szerepet kapjon, amire a leginkább alkalmas, azt kell erősíteni, miközben a többit elég szinten tartani, hogy boldogulni tudjon a pályán. A szülő edző, aki megtanítja gyermekének a technikai alaptudást, hogy fogja a labdát, hogy dobjon, hogy őrizze meg az egyensúlyát, hogy kezelje a kapufát. A tudásszerzés, célok kitűzése és megvalósítása, az érzelmek kezelése teremti meg azt a közeget, mely által a tehetség szisztematikus kibontakoztatása megtörténhet. A szülő edző, aki megtanítja gyermekének a taktikai elemeket, a játékstratégiákat: hatékonyság, eredményesség, célszerűség és tudatosság szempontjaiból.

A Gyerekjáték a tanulás könyv a technikai alaptudáshoz nyújt segítséget a szülőnek: hogyan tanulunk, milyen kudarcot kezelünk, mit is akarunk elérni. Ha megtörtént az érzelmi alapozás, jöhetnek a technikai fogások, a játékstratégiák. A gyakorlatok beépítése a mindennapokba ezt teszi lehetővé. Nem igényelnek különösebb előkészületet, papír, ceruza, dobókocka az alapfelszerelés. Mindenkire szükség van a csapatban, mert mindenki tehetséges valamiben. A Gyerekjáték a tanulás című könyvhöz mellékelt CD tartalmazza a játékstratégiákat: a módszereket, a technikai fogásokat, a taktikai finomságokat.

GYEREKJÁTÉK A TANULÁS

A könyv célja a szülők támogatása abban, hogy a legkiválóbb edzők legyenek gyermekük számára a digitális írástudás korában.