5 útravaló Vekerdy Tamástól

“A tehetség többnyire lassan érik. A tehetség „letokolja” magát az ellen, amit nem akar felvenni.” (Forrás)

“A viszonylag magabiztos környezet nagyon fontos a gyerek fejlődése szempontjából. Ez meghatározza a későbbi stressztűrő képességét. Ez az úgy nevezett reziliencia, ami alatt azt a rugalmasságot értik, ami egy feszült állapot után engedi, hogy az eredeti állapotba térjen vissza az ember. Ez az erő egy szoros kapcsolatot feltételez legalább egy személlyel, továbbá jól tagolt időélményeket, jól utánozható mintákat. A kisgyerek utánzással tanul!” (Forrás)

“Aki mindennap hall mesét, annak iskolába lépéskor a nyelvi fejlettsége másfél évvel előzheti meg azt, aki csak rendszertelenül hall – vagy pláne csak néz! – mesét. Márpedig a nyelvi fejlettség a gondolkodás alapja.” (Forrás)

“„Hülyének néznek?” A magyar iskolában a tananyag a döntő, pedig még az eminensek is elfelejtik a bemagolt leckék minimum 70 százalékát. Azt pedig egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy jelenlegi tudásunk szerint 8 féle intelligencia van. Lehet, hogy a matekhoz nem ért a gyerek, de gyönyörűen farag. De ez nálunk nem egyenértékű. Arra kíváncsi a tanár, amit a gyerek nem tud, boldogabb országokban ez pont fordítva van. Már Karácsony Sándor is megállapította, hogy mennyire abnormális szituáció az iskolákban, hogy „az kérdez, aki tudja, és annak kell válaszolnia, aki nem tudja”.” (Forrás)

“Jó lenne, ha a szülők tudnák, mi a legfontosabb. Az, hogy a gyerek azt érezze, a szülő ott áll mögötte, hogy a családja minden körülmények között megvédi a külvilággal szemben. Ugyanakkor az iskolának is igaza van, amikor azt mondja, hogy egyre több az ideges nebuló, aki otthon rengeteget tévézik, számítógépezik, miközben nincs igazi szülői kontroll és nincs igazi családba ágyazottság. Mert a szülők nem tudják, hogy amit adhatnak, azok közül a legfontosabb az érzelmi biztonság. Hogy a haszontalan dolgoknak van értelmük, a csiklandozásnak, a dögönyözésnek, a reggeli együtt lustálkodásnak, a közös étkezéseknek. Közben a hasznos dolgok, a számonkérés, hogy mi volt az iskolában, a „rakj rendet”, „pakolj el” felszólításoknak nincs hasznuk.” (Forrás)

Kép forrása: google